E-mail

ÜdvözletNévnap

Karácsony

Karácsony

A karácsonyi ünnep szellemiségéhez és jellegéhez hasonló ünnepek is léteznek. Például: a pogányok téli napfordulós ünnepe: a Szaturnália. Miután a kereszténység államvallás lett, hamarosan hivatalos keresztény ünneppé nyilvánították Jézus születését. A keresztény hit szerint Jézus a próféták által megjövendölt messiás, aki megváltja az emberiséget a bûntõl. Az emberek megismerték a vallásos ünnepeekt és szokásokat, például a karácsonyfa állítás hagyományát a németországi evangélikusoknál.
A  karácsonyfát kezdetben édességekkel és gyümölcsökkel díszítették fel, késõbb kezdtek elterjedni az üvegdíszek. Napjainkban keresztény kultúrkörben a Karácsony népszerû és sokakat érintõ ünneppé vált, amely  mindenki számára más-más jelentést hordoz.
A Betlehemes játék szokását már sokkal régebbre tudjuk visszavezetni. Fõleg fiúgyermekek – ritkábban fiatal felnõtt férfiak – adták elõ, házilag készített jászol vagy templom alakú kis betlehem mellett. A Betlehemes játékok fõ jelenete hazánkban a pásztorok játéka: a mezõn alvó pásztorokat egy angyal keltegeti, és az újszülött Jézushoz küldi.A fõszereplõ egy öreg pásztor, akinek tréfás félreértései alkotják a humor fõ forrását. A játék további szakaszai: a szent család bemutatása és szálláskérése.
Elsõsorban katolikus területeken dívik a Karácsonyi asztal készítése. Egy asztalra szénát borítanak, sarkaira különféle tárgyakat (pl: fésût, kaszakövet, kést) raknak, egy szakajtóban az asztal alá zabot, kukoricát, búzát kevernek össze. A karácsonyi asztal és az ételek készítése tájegységenként változik.
Farkas Bernadett  6.a

Admin on csütörtök 24 december 2009 - 15:42:00 | Hozzászólás kikapcsolva
Karácsony

Boldog, békés ünnepeket kívánunk mindenkinek!

Az ünnepségen készült fényképeket megtekinthetitek a fényképalbumban!

Admin on szerda 23 december 2009 - 15:50:00 | Hozzászólás kikapcsolva
Advent

Adventi vásár

December 17-én az idén is megrendezésre került az egyik nagyszabású rendezvényünk az Adventi vásár. Hagyományosan a mi osztályunk a 8.c is benevezett a mézeskalács sütési versenyre. Idén, a 3. helyet sikerült elnyernünk, az elsõ helyezést a 6.b osztály mesebeli kunyhója szerezte meg magának. Az idén büfé is várta a vendégeket. Osztályunk forró csokival és szendvicsekkel, míg Pista bácsi konyhája hurkával kedveskedett vevõinek. Mindenki találhatott szeretteinek megfelelõ díszítõ- és ajándéktárgyakat. Az Adventi vásár befejeztével osztályunk összehangol munkával rendet rakott a tornateremben.
Mindez nem jött volna létre, szüleink és tanáraink segítsége nélkül.
Sárközi Petra 8.c

 

Admin on péntek 18 december 2009 - 15:42:00 | Hozzászólás kikapcsolva
Advent

Adventi vásár

Idén december 17-én rendezte meg a DÖK az Adventi vásárt.
Mint minden évben, idén is nagy izgalommal készültek az osztályok a vásárra.
Már napok óta mézeskalács illat költötte meg az épületet.
A Vásáron különbözõ ötletes, alkalomhoz illõ ajándéktárgyak találtak gazdára. Sütemények, karácsonyfadíszek, képeslapok, színezõk, hûtõ mágnesek, illatpárnák, hogy csak néhány dolgot említsünk a kínálatból. Ínycsiklandó illatok szálltak István bácsi Lacikonyhájából.
A süti-sütõ versenyre is sokan neveztünk.
Gyönyörû volt a 6. b mézeskalács háza.
Jó hangulatban nagyon gyorsan eltelt ez a délután is.

Szabó Enikõ
6. d

 

Admin on péntek 18 december 2009 - 15:42:00 | Hozzászólás kikapcsolva
Suli-hívogató
Suli-hívogató 2008.jpgTisztelt Szülõk!
Szeretettel köszöntöm Önöket.
Örömmel ajánlom szíves figyelmükbe az intézményünket.
Ezzel a bemutató kiadvánnyal szeretném segíteni Önöket az iskolaválasztásban.
...
A kiadványunk elektronikus változata innen letölthetõ!

Kaszás Lászlóné
igazgató
Admin on hétfő 16 november 2009 - 07:31:40 | Hozzászólás kikapcsolva
Nyitott Kapuk Napja

Nyitott kapuk napja 2009. november 28. 9óra

Iskolánk Adyvárosban található. Humánus légkörben, otthonosságot biztosító környezetben diákjaink jól hasznosítható, korszerû tudásra és a további életútjukat segítõ képességekre tesznek szert. Bizonyítják ezt beiskolázási mutatóink, a középiskolák visszajelzései, valamint a tanulmányi- és sportversenyeken elért sikereink.

Célunk olyan biztos alaptudás és képességfejlesztés biztosítása, amely a gyermekek további tanulmányait jelentõsen megkönnyíti. Iskolaotthonos oktatási formában az életkoruknak leginkább megfelelõ idõbeosztással tanulnak a kisiskolásaink az elsõ négy évben. A követelményeknek való eredményes megfelelést osztályonként két tanító segíti. Az olvasás tanítása szótagoló olvasástechnikával történik. A magyar nyelv és a matematika tanulását pedagógusaink által kidolgozott feladatlapok, programcsomagok is segítik.[ Tovább ... ]
Admin on péntek 13 november 2009 - 13:59:31 | Hozzászólás kikapcsolva
Nyerjünk játszóteret

Kedves Szülõk, Nagyszülõk, Diákok!

Iskolánk évek óta egy szép játszótérre vágyik. Itt a lehetõség, hogy megvalósítsuk ezt az álmot!
Az Univer a 2009/2010-es tanévben ismét meghirdette a „Nyerjen a mi iskolánk!” programot. A fõdíjak nyertesei szabadon dönthették el, hogy mire költik a 3 millió, 1,5 millió és az 500 ezer forint értékû támogatási összeget. A Sulipont az Univer termékek tetején található, s a jelenlegi akcióban rózsaszín színû. A flakonos majonéz most dupla sulipontot ér (és finom is)!
A program idõtartama: 2009. szeptember 1.- 2010. április 2.
Köszönjük segítségüket!

Admin on csütörtök 29 október 2009 - 20:44:24 | Hozzászólás kikapcsolva
Nyitott kapuk napja

8. osztályosok figyelem!
Az õszi szünet után közvetlenül rendezik meg a középiskolák a nyitott kapuk napját, melyre érdemes szüleitekkel együtt elmennetek és információkat gyûjtenetek! A mellékelt táblázatból tájékozódhattok a pontos idõpontokról.
Jó keresgélést kívánunk!

Admin on csütörtök 29 október 2009 - 20:31:42 | Hozzászólás kikapcsolva
Oldal:   <<        >>  
Ez az oldal e107 portál rendszert használ, és a GNU GPL licensz alatt lett kiadva.